Rekommendationer när en varm lampa går sönder
Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.
Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.
7 som har tyckt till:
Har haft samma undringar. Kan inte förstå hur nåt som är så hälsovådligt kan anses vara miljövänligt! Och så dyra som de är vägrar jag köpa dem. Jag kommer envisas med vanliga glödlampor tills de inte finns längre. Fick ju gå över till klara lampor då de matta slutade säljas. Den dagen de slutar med glödlampor helt, får jag väl börja med fotogenlampor istället...???
Man må hamstra ;)
Känns väldigt miljövänligt när man läser rekommendationerna. Tryggt ;-) / Nettan
Jag kan säga att det blev rätt så många goa skratt innan vi fick henne att titta in i kameran :P
Det där med lågenergilampor tycks bli nästa heta potatis ;-)
Lycklig vore jag, om det någon gång kunde uppfinnas någonting som jag slipper gå runt och vara rädd för =P
Man får nog ta och köpa hem ett lager lampor ifall de chockhöjs ;)
Lågenergilampor är riktigt bra sett ur ett ekonomiskt perspektiv, men då gäller det att kolla lite på lampans kvalitet så man inte köper lågenergilampor bara för att de är billiga. Man brukar få vad man betalar för och då kan det visa sig att det blev dyrt att köpa lågenergilampor om de går sönder alldeles för tidigt
Skicka en kommentar