Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 24 juli 2010

Allt är ju relativt. Men självklart...

Sjuksköterskor med en specialistutbildning är bristvara kan man läsa i dagens DN. En av anledningarna till detta sägs vara att en 10 mån längre utbildning bara ger ca 2.000 kr mer per månad.

Jag är den första som skriver under på att människor inom vårdyrken och barnomsorg har ALLDELES för låga löner!! Varför ska IT-, teknik- och "prylar" vara högre värderade än de som väljer att arbeta med människor?!

Däremot måste jag ändå undra; är det ingen som hade tyckt att det skulle vara mer givande eller utmanande att arbeta som OP-ssk eller ambulans-ssk? Nöjer sig alla med att vara allmän-ssk och tänker att det inte är värt det enbart pga pengarna?

Är det pengar man är ute efter, varför inte välja att läsa till läkare från början?

Missförstå mig inte. Som sagt; självklart borde de ha mer betalt! Känns bara att det borde vara andra saker som påverkar också?
Se på vårdbiträden som tjänar ca 17.000 kr/mån. Och så finns det de som säger att att de inte lönar sig med högskoleutbildning. En allmän-ssk tjänar ju "bara" ca 8.000 kr mer per månad...

4 som har tyckt till:

oumberligating sa...

Klokt inlägg....som vanligt!
Det du visar på är en tanke som slagit mig länge! Utbildar mans ig bara för lönens skull? Då är det illa och även om man får i genomsnitt bara två "loppar" extra för sin specialistkompentens så är väl det inte så djäkla illa det häller, visst det borde vara betydligt mer. Det gäller ju inte bara vården utan alla jobb där man jobbar med människor!
Fast nu är vi mäniskor som man är och inte ens de sjuka är så speciellt intresserade av det "sjuka", se exempelvis på min andra blogg www.jernsaxen.blogspot.com hur djävla intressant är det med vårdfrågor egentligen för gemeneman?

Sedan kommer en grym sanningen, hård som fan och anses orättvis mot en hel yrkesgrupp, men "sjuksköterskegruppen" är ett tufft gäng att tampas med, jag vet vad jag pratar om har jobbat på röntgen i många år, tagit hand om min fru i 16 år och haft minst 300 olika sjuksköterska kontakter under den tiden....det har inte varit det lättaste, med den atityden så skulle en stor grupp få en rejäl lönesänning istället, fast i gengälld om lnerna öjdes så kanske konkuransen skulle bli högre, vad vet jag, svåra frågor det där!
Den smärtförening som jag driver (cirka 500 medlemmar nu) har träffat "avtal" med läkarförbundet och professorer men svenska smärtsjuksköterske förbundet har inte ens svarat på mail!!!
Plus ett flertal olika påstötningar ifrån in sida!
Indirekt har jag fått till mig att de inte förstår vad sjuksköterskor skulle ha för utbyte av att ha "kontakt" med en patientförening!!!!????
Ligger svaret på "din frågeställning" där kanske?
Kan berätta att jag har en kvinnlig läkare och professor som gärna granskar det jag skriver och tycker det är av största vikt att patientförenigarna har goda kontakter med vårdpersonalens olika sammarbetsorgan!
Som sagt....intresant och viktigt inlägg du gjort......det jag skriver är ifrån mitt perspektiv sett!
Fast jag vill hylla den nya generations sjuksköterskor som nu är pågång......det finns ett nytt "synsätt" hos dem, kanske det ligger i att de faktiskt gillar människor och har valt ett yrke som de vet inte är så bra betalt, men givande!
Som sagt lite funderigar av Oumberlige Peter så här på Lördagsförmiddagen!
......Du föresen, ha en fin helg!
Kram!

BERNERMORSAN sa...

Nja nu tjänsr inte alla allmän syrror 25000:-. I Uppsala är ingångslönen 21000:-. Utvecklingen är typ 200:-/år.
Sen varför många inte nu mera läser vidare är att vi som har den 2 åriga utbildningen = exsamen innan 1995 kan inte sök vidarutb pga av att vi inte har tillräckligt medomvårdnad i vår utbildning. Idag på de flesta skolora måset man ha en C-uppsats vilket för min del innebär ytterligare ett år studier bara i omvårdnad.
Men jag har turen att redan gjort en vidareutbl. och läser nu många friståned kurser. Viket tyvärr inte leder till högre lön men mer förstålse och kunskap.
Men ryktet säger att snart måste du ha en kandidatexamen för at få läsa dessa fristående kurserna också. Detta gör mig FÖRBANNAD då det stänger ute många kompetenta "äldre" sjuksköterskor att vidarutbilda sig.

BERNERMORSAN sa...

tillägg efter min vidarutbildning har jag fått 0 kr extra tom sämre ön än de som inte var vidarutb på akuten. Ävven efter många kurser inom diabetes när jag arb som diabetessjuksköterska gav 0 kr i påslag..........

Västgötskan sa...

Bernermorsan:
Snittlönen enligt artikeln (vårdförbundet) ligger på 24.956 kr. Enligt SCB är samma siffra 26.900 kr. Sen skiljer det ju säkerligen mellan ingångslön och erfarna, samt olika regioner..

Men som sagt, i övrigt håller jag i huvudsak med om att det är för jävligt.