Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 5 juni 2010

Det handlar om ledarskap. Eller rättare sagt, bristen på den!

Jag förstår inte hetsen kring sk. "kamphundar"? Så fort någon tar sig tid att skriva om barn som blivit bitna handlar det ALLTID om rotweillers, pitbulls, dobbermans osv. Varför är det inte samma nyhetsvärde om en Schäfer eller Golden biter en 2-åring?

Nu i juli träder lagen om förbud för vissa raser i kraft i Danmark. Hur ska ett förbud hjälpa? De som ofta hetsar sina kamphundar är människor som ändå inte har någon respekt för lagen.

Det handlar i 99 % av fallen om ledarskap. Eller rättare sagt bristen på det! Skaffar man en ras som kräver mycket arbete, både fysiskt och psykiskt, så ska man vara medveten om den tid man måste lägga samt den kunskap man måste ha!

Själv avskyr jag småhundar som bjäbbar, gör utfall och morrar av ren nervositet eller brist på ledarskap. Ofta går det en gammal tant 10 meter bakom med ett långt snöre som koppel och förstår inte ALLS varför man inte tycker hennes hund är "söt" (?!)

Morrar däremot en rotweiller då är man enligt andra, världens sämsta hundägare!

Har själv en Berner sennen tik som aldrig skulle göra en fluga förnär, men som folk ofta är lite rädda för enbart pga hennes storlek. På stan har vi fått höra kommentarer som:
"- Är det där en rotweiller?"
Eh... ja, jo en rotweiller brukar vara svart, brun/röd och vit och ha lockig päls... Okunskapen i Sverige är total!

3 som har tyckt till:

Tigris Predikantan sa...

Fin hund! Ja, "galnegrannen" har sin hund för han vill ha en vakthund. Den är psykisk obalanserad och grannen hade skaffat två till av kampsortsvariant men dessa såldes här på gatan till en väldigt mystisk köpare häromdagen ... de såg också nervösa ut.
Körkort för hundägare skulle inte vara dumt.

Anonym sa...

Bra skrivet.

Kent K. sa...

Hur många av alla de som tror sig vara hundexperter har träffat en sk "kamphund"? Jag menar alltså omgåtts med en i några minuter! Jag har en Pittbull/Amstaff, hur snäll och go hund som helst! Fullständigt värdelös som vakthund, vem som än kommer och hälsar på blir de välkommnade som en kär gammal vän till honom, även de han aldrig träffat tidigare! Ger mig tusan på att ev. inbrottstjuvar skulle få härja fritt i mitt hus bara de klappade honom medan de bar ut mina saker! Han har även hundkompisar han leker med ibland utan att försöka "döda" dem, de har hur kul som helst tillsammans! Så, så farlig är han! Jag har nog inte haft någon mjukare hund att fostra! Det är enbart ett ägarproblem och inget annat, många skaffar en "kamphund" som "statusobjekt" utan att vara medvetna om vilket ansvar det innebär att vara hundägare, till vilken ras det vara må! Jag har alltid min hund kopplad, aldrig lös i trädgården! Han släpps bara lös på vissa platser där människor i normala fall inte rör sig, vilket är lätt för mig då jag bor nära stora skogar! Man MÅSTE som hundägare alltid visa respekt mot sina medmänniskor, alla vill inte möta en lösspringande hund och skall också slippa att få göra det! Så vad det handlar om är hundägare som är omedvetna/respektlösa om sitt ansvar och vad det innebär att vara ägare till en ras som är kraftfull och full av energi! Vissa är helt enkelt olämpliga att överhuvudtaget vara hundägare precis som det finns människor som är olämpliga att inneha vapen! Skall vi då också förbjuda vapen? Det finns en stor mängd seriösa jägare och tävlingsskyttar i det här landet, hur många av dem orsakar samhället besvär med sina vapen? Det är de illegala vapnen som orsakar problem, inte de legala! Om vi gör flera hundraser illegala, kommer problemet med oseriösa hundägare att minska? Nä, de kommer bara att övergå till andra raser! Hur många är gamla nog att minnas alla problem med Schäferhundar för många år sedan? Då fanns det massor med "galna" Schäfrar, många missbrukar hade dem som försvar! Så förbjuder vi kamphundar ligger väl Schäfern i farosonen för att bli nästa förbjudna hundras hundras då många som inte borde vara hundägare kanske väljer den som "statushund"! Så återigen, det är ett ägarproblem och inget annat! Om man som hundägare tar sitt ansvar och visar respekt mot andra människor är det ingen hund som orsakar problem i samhället!!!