Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 26 januari 2013

Min Rosacea.

Det är knappt en vecka sedan jag började äta antibiotika igen. 
För min Rosacea. Den har gått i vågor sen jag var runt 20 år någonting. Ska jag vara helt ärlig vet jag inte riktigt när det övergick från vanliga tonårsfinnar till detta? Och det har gått i "skov". När jag var gravid med äldsta sonen såg jag ut som ett rött stopplyse! Trots det sökte jag ingen hjälp, för efter ett tag lugnade det ner sig lite igen. Och jag skämdes nog... Över vad, vet jag inte riktigt. :-(

Med lite smink (och vid foton; bildredigering) kan "ganska svåra" perioder se helt ok ut. (Se nedan).


Det värsta är att när jag inte ser mig själv i spegeln, utan är ute i vardagen, så finns inte rosacean! Jag känner mig som vem som helst. Förutom möjligtvis när ett barn tittar lite för länge på mig, när jag går på stan. För barn är ju som de är. Ärliga. Och nyfikna.

Jag blir inte arg på något vis, men däremot kan jag lite ledsen för såna händelser är det enda som påminner mig om det. Förutom när jag ser mig själv i spegeln då förstås. Därför känns det här lite jobbigt. Men here it goes. *blundar*
Första fotot, helt osminkad och helt oredigerat...


"Före" kan vi väl kalla detta.
För jag vet ju, sedan förra behandlingen, att det blir betydligt bättre efter ett par veckor.


Röda, inflammerade partier som dessutom "flagar", särskilt under vintertid.
Jag vet att det "bara" handlar om det yttre och att det kunde vara betydligt värre, men det sätter sig liksom på insidan ändå, på något konstigt sätt. :-(


24 som har tyckt till:

Kicki sa...

Konstigt med alla före-bilder, då ska man inte se glad ut, bara det gör ju att man tycker det ser värre ut! Du ser strålande ut på efter-bilden för du ler ju med både mun och ögon!:)
Tur det finns behandlingar som hjälper, härda ut! Det är insidan som räknas!
Kram

Villa Frejas bokblogg sa...

Du är fin precis som du är M, men jag förstår, somligt sätter sina spår djupt. Inflammerat skriver du, då gör det ont också?
Tack för att du delar med dig av det här.
Stor kram.

Ezter sa...

Jag känner ett par stycken som har det, de har betydligt mer än du, men roligt är det förstås inte!

Västgötskan sa...

Kicki:
Det är ingen efterbild. Jag hade "utbrott" på den bilden också, men som sagt: Smink kan göra att det SER lite bättre ut.

Och vad gäller att man inte ler. Nej, visst det kan du ha rätt i. Men det är inte alltid lätt att le när man känner sig obekväm heller...

Shamrock sa...

usch vad jobbigt. Hoppas att antibiotikan hjälper länge och att det tar lång tid innan nästa skov

Nettan sa...

Det där ser ut att göra väldigt ont. Jag har också Rosacea men inte alls den mängden du har. Men när det blossar upp så har jag ordentligt ont på vissa ställen. Hoppas att antibiotikan hjälpter fort för dig. / Nettan

Västgötskan sa...

Nettan:
Nej, faktiskt inte. Mitt gör inte ont. Märkligt att det kan vara så olika? :-(

Malla sa...

men alltså, jag ser bra ditt hår, är du naturligt blond? varför fick inte jag sådär fin färg som du?

Eva sa...

Skönt att det inte gör ont! Jag kan förstå dig (inte helt så klart, då jag själv inte har det) jag har andra saker jag inte mår så bra över.

Finns ingen annan hjälp?

Tycker du är vacker oavsett <3

Kram eva

Trillingnöten sa...

Det ÄR insidan som räknas, MEN man får "sörja" det man saknar (en "frisk" hy till exempel. Eller lite mer hår som jag :))Vad skönt ändå att det finns behandliungar som kan göra det bättre! Kör på! :)

kattiiiiss sa...

Tycker synd om dig gumman!
Jäkla skit!!
Hoppas att det dämpas nu med medicinkuren du tar.

Bamsekram!!

Camilla sa...

Som sagt..du är fin som du är. Men jag förstår att det är besvärligt.
Hoppas att tabletterna hjälper dig.
Kram!

Katarina sa...

Kramar till dig! Och jag vet att det inte spelar någon roll om folk säger att man är fin som man är. Jag har ju som bekant pigmentförändringar. Från att ha haft den prefekta huden till att vara spräcklig. Och på vintern är det bättre, men massa medicin, kräm, behandlingar, men så kommer sommaren.
Och som du säger, värst är ju när man ser sig i spegeln.
Styrkekramar till dig! Det finns ju värre saker, men jag förstår!
<3

oumberligating sa...

Tjena Skorpan jag och min Fru tycker du är jättefin, här har du två cyberpolare med samma problem. Vårt motto är, "Fnasigt är vackert"!
Det är med antibiotikakurerna är jag lite tveksam till, men vet ju av egen erfarenhet att de fungerar väl, cortison i tablettform under 5 dagar ger samma resultat, lite solarium på det (obs mycket lite, annars blir det värre) och sedan Finascea som kräm på det värsta har gett lika bra resultat här!
Var rädd om dig!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Lippe sa...

Jag har också! Fast nu har jag ätit glutenfritt i två år och har nästan inget jämfört med hur det var innan. Jag åt antibiotika i 4,5 månader och det hjälpte inte ett skit. Sedan märkte jag att jag blev bättre när jag åt GI och blev sämre när jag började med bröd igen. Jag provade fram och tillbaka flera gånger och fick samma resultat så nu är det glutenfritt som gäller. Finns lite rapporter och forskning som tyder på att gluten är inflammationstriggande på en del människor, särskilt på dem med känsliga magar. Jag vet hur jobbigt det är och just det där du skriver, att man inte tänker på det när man är ute bland folk och rör på sig och sedan blir smärtsamt påmind framför en spegel.
Önskar dig god läkning!

desperat hemmafru sa...

Sedan tonåren har jag haft skov med herpesmunsår. I början satt det inte bara kring munnen, utan i helan ansiktet. Fy fasen vad trist det var/är att visa sig så. Som sagt, man skäms och känner sig "smutsig" på något vis. Hoppas att det blir bättre snart igen. För mig har det blivit längre och längre mellan min herpesskov och de är inte längre så ilskna och itensiva som de var i början. När jag dör har det säkert slutat helt... ;-)

Pyspunka sa...

Vad skönt att du slipper ha ont! Men jag förstår att det måste kännas jobbigt med blickar och frågor (som smittsamhet osv).

Tror hur som helst att det är bra att man vågar prata om det. Kanske finns det någon yngre person som tycker att det är jättehemkst och som kan bli stärkt av att du "vågar" träda fram.

Gafflan sa...

Min frisör har samma sjukdom sig dig. Just nu är hon inne i en bra period men mellan varven ser hon ut som dig. Hon vart väldigt bedrövad när hon fick det för hon är ju trots allt frisör och jobbar med yttre skönhet. Som tur är ser jag inte hennes rosacea och inte din heller. Du är ändå "Västgötskan", en rolig och fin kvinna. :)
Kram

Susjos sa...

Så bra att du pratar om det, tror som Pyspunka att du säkert kan stärka andra.
Tur det inte gör ont! Och att medicin hjälper lite.
Kram :)

Nyckelpigan sa...

Förstår att det inte är kul att leva med men skönt att du inge har ont av det. Hoppas medicinen verkar snabbat. Kram fina du! <3 M

♥ Sojka ♥ sa...

haha och speciellt jag! ;) Grym fokus!

Fy låter jobbigt! :( Skönt att det finns något som hjälper mot det iaf!
kram!

Västgötskan sa...

Tack snälla ni! Vad ni är fina.
Kram!


Peter:
Cortison-tabletter...? Förvärrar inte det bara Rosacea (i långa loppet)? Har jag hört, men jag kan ha fel? Eller gäller det "bara" kräm/salva kanske?

Anna Granström sa...

Du borde helt enkelt bo i ett VARMT land, right? Då skulle det försvinna/vara mer lindrigt? Jag lider med dig men SKÖNT att det finns smink som kan dölja under tiden det är som värst!

Unknown sa...

Förstår att det måste kännas jobbigt, för hur mycket man än tycker att det är insidan som räknas, så finns alltid blickarna... Tur att du har ett så vackert ansikte!

Hoppas antibiotikan hjälper!

Massa kramar!