Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 29 augusti 2009

Here we go again... Svininfluensan.

Och så drog WHO + media igång hysterin (igen). Med orden: "- 40 procent av offren är unga personer - vid god hälsa - som dör inom fem till sju dagar."
Låt oss se; av totalt 209.438 smittade människor har 2.185 personer dött sen april, detta är hela världen inräknad! Dvs 1 % och om man då räknar bort de 60 %-en som INTE var unga offer, så är risken att jag dör ca 0,4 %... Så är en vaccination egentligen rimlig?

Pga den nya varningen, vill man nu snabbgodkänna vaccinet enbart i Sverige, innan EU är klara med sitt godkännande. Man mumlar något om att man hittills inte sett några allvarligare biverkningar. Men i nästa andetag säger man att de inte är testat på en av huvudgrupperna, gravida...

Man säger också att svenska folket inte ska tänka på sig själva, utan bör vaccinera sig av solidaritetsskäl, att vi ska tänka på våra medmänniskor. Med tanke på den minimala risken svininfluensan utgör när det gäller dödsfall, så kan (och tänker) jag faktiskt leva med min "egoism".SvD, DN

27 som har tyckt till:

Anonym sa...

Dessutom är ju knappast vaccinet ett hundraprocentigt skydd.

Anonym sa...

Skrivet av en tvåbarnsmor verkar ditt inlägg mer än lovligt korkat.

Fresa sa...

men jösses..
SKRÄM upp alla vetja, det har ALLTID varit bra taktik..
en tjej på min skola fick influensa A i tisdags.. kanske ska ringa o beställa en gravplats..

Västgötskan sa...

Anonym1: Nej, 94 %-igt, läste jag nånstans.

Anonym2: För det första är det inte ens fastställt hur små barn som kommer få vaccineras. För det andra kan virus mutera, vilket gör att vaccinet inte får den effekt man önskar. För det tredje förstår jag inte tänket: "Använd så mycket vaccin och antibiotika det bara går, så bygger vi inte upp något eget immunförsvar".

August sa...

Det handlar inte om svininfluensan är farligare eller inte farligare än vanlig influensa, det handlar om att många fler kan bli sjuka, samtidigt.

Om många blir sjuka samtidigt så kan viktiga funktioner som sjukvård, polis, räddningstjänst mm slås ut.

Got the picture?

Därför är vaccin en bra grej.

Mange sa...

Västgötskan: Då förstår du nog inte hur vaccin fungerar, för det är just det de gör. Bygger upp och förbereder kroppens naturliga immunförsvar. Antibiotika är dock inte bra att ta i tid och otid.

Ina sa...

Fast de små barn som inte nästan har något immun alls KANSKE det är bra att ge. Jag kommer inte gå emot att Philip får det. Utan tvärtom, för OM det skulle hända att han får det o blir jättesjuk och han blir väldigt sjuk så vet jag att jag kommer INTE förlåta mig att jag inte lät honom få vaccinet för de säger så mycket att vacc inte är bra osv.Så jag är FÖR vacc för hans del.

Anonym sa...

Det är ju fritt att välja 0,4% risk ovaccinerad eller 0,0001% risk vaccinerad.

oumberligating sa...

Idag är Oumberlige Peter lite för trött för att kommentera, skulle vilja skriva ett inlägg om svininfluensan, men det behövs ju inte, du gjorde det så bra!
Kram ifrån Peter!

Västgötskan sa...

Katarina: Självklart är det upp till var och en att bestämma hur man vill göra. Men att man ska bli idiotförklarad för att man INTE vill vaccinera sig har jag svårt att förstå!

Anonym3: Visst är det fritt. Men sen är ju frågan hur ev. biverkningar kommer påverka de som väljer vaccinering..(?)

Peter: Vad bra! :-)

Moosan sa...

Det handlar inte om influensan i sig,utan hur ett helt samhälle kan slås ut av det,hur ingenting kommer fungera normalt om massor av människor blir smittade samtidigt.
Jag tycker vaccin i det här läget är bra.Massor av människor kan ju dö av följderna av att INTE ta vaccin.Om läkare/vårdare blir sjuka och vikarie ligger sjuka,vem ska då ta hand om alla de sjuka som ligger på sjukhus eller vårdhem pga andra sjukdomar än just svininfluensa?
Min åsikt!
kram på dig

Ina sa...

näe det är sant, man ska inte idiotförklara någon alls för vilka val man allt gör. Det är ju ens egna beslut. Men vi är så duktiga på att hacka på allt o alla. Men jag gillar dig för allt gör och säger *kram*

Erik Levin sa...

Tänkte bara påpeka att din räkning är lite galen. Om du vill räkna med alla människor oavsett ålder blir risken att dö om man blir sjuk:

antal döda / antal sjuka = 1%, som du också kommer fram till

Att endast 40% av denna 1% är i din åldersgrupp betyder inte att du kan kapa bort 60% från risken att dö. Vill du räkna med unga personer är uppställningen:

antal unga döda / antal unga sjuka

och siffran för antal unga sjuka har du inte. Det du ställde upp var

antal unga döda / antal sjuka totalt = 0.4%

vilket inte är en giltig uppskattning av dödlighetsrisken.


Däremot kan mörkertalet på hur många som smittats / blivit sjuka vara stort, så risken kan ändå vara mindre än 1%.

LADY DAHMER sa...

jag håller med dig ja.

Tessan sa...

Vad jag har kunnat läsa mig till så är det kanske inte just rädslan för dödsfall som gör att "de" vill att svenska folket ska vaccinera sig. Det handlar om, som någon ovan skrev, rädslan över att samhället ska slås ut pga att många insjuknar samtidigt.
Jag har ännu inte bestämt mig, tycker vaccinet är läskigt eftersom det inte är godkänt än och att det verkar som om det "skyndas fram" ett godkännande. Samtidigt vill jag ju skydda mig och de i min omgivning. Klurigt.

Anaiah sa...

Well... skulle alla andra vaccinera sig så skulle ju inte de gravida behöva utsätta sig för några eventuella risker med vaccinet...

Mikaela H B sa...

jag sitter hemma här just nu i influensan. mått riktigt dåligt för att vara sjuk, men långt ifrån så dålig som de fallen man hör om. fast det är klart, det är alltid extremfallen man hör om. det andra är inget nyhetsvärde. Fast man borde ändå upplysa folk mer om att man inte nödvändigtvis behöver kämpa för livet för att man blivit smittad.

Västgötskan sa...

Anaiah:
Så för att man själv gör ett aktivt val att inte vaccinera sig, så ska man få dåligt samvete..?

Anaiah sa...

Det har jag inte sagt, men att slå i skräckpropaganda i en högriskgrupp är inte heller speciellt taktiskt smart (eller snällt). Speciellt inte när du inte tagit upp att influensavaccin överlag (och generellt) räknas dessutom till gruppen vaccin som man kan ge utan hänsyn till graviditet eftersom de är inräknade till gruppen av vaccin som räknas som "säkra". Och detta tycker jag är av stor vikt eftersom vaccinet mot A/H1N1 anses vara i det närmaste identiskt med de vanliga influensavaccinen.

Ska man riskera att sätta skräck i en utsatt grupp så tycker jag man ska ta med lite mer fakta än bara att ett specifikt vaccin inte testat på gravida (dessutom tror jag inte ens att gravida FÅR ingå i testgrupper för nya läkemedel, det skulle förvåna mig).

Men det är jag det.

Amathea sa...

Hur tänker du kring vaccin för dina barn? De vanliga dom får på bvc. Det är inte pga dödligheten dom får dom utan för de följder sjukdomarna för med sej. Om folk slutade vaccinera sina barn finns stor risk att dom kommer tillbaka. För barn utan känsligt immunförsvar kanske det går bra men av solidariska skäl bör alla barn vaccineras.

Västgötskan sa...

Svininfluensavaccinet ska tydligen bara skydda (vad jag har hört) i ca 8 mån. Är tanken att hela svenska folket ska vaccinera sig VARJE år...?

Anaiah sa...

Jag vet inte riktigt, men jag kan tänka mig att de säger så för att influensavirus muterar och att vaccinet kanske inte kan anses skydda längre av den anledningen. Den vanliga influensan muterar ju för varje varv den går runt jorden så varför skulle detta virus vara annorlunda (det är ju dessutom väldigt likt det vanliga insluensaviruset)?

Men det är ju inte bara influensavaccin som man måste fylla på efter ett tag, fast det har ju andra orsaker än mutation.

Erik Levin sa...

Vissa vaccinerar sig redan VARJE år mot säsongsinfluensan.

I övrigt var det en sansad artikel i SvD idag där en snubbe från Smittskyddsinstitutet svarar på frågor. Rekommenderad läsning.

Västgötskan sa...

Anaiah:
Men på något sätt måste man ju ha något slags immunförsvar för vanlig influensan, även om det nu muterar.
I vanliga fall blev ju bara några få procent av svenska folket smittade, medan detta beräknades bli hela 30-40 %.

Anaiah sa...

Carisma:
Nu är jag inte helt säker på vad du menar, du får förtydliga om jag siktat fel. Ja, visst bygger man upp immunförsvar mot den vanliga influensan, men det är bara om man insjuknar eller vaccinerar sig (blir man ordentligt sjuk i vanlig influensa så är man oftast immun i upp till 3 år, men det gäller ju inte influensavirus som muterat på det sätt som A/H1N1 har gjort). På samma sätt blir du "immun" om du vaccinerar dig alternativt insjuknar i A/H1N1.

Skillnaden är just mutationen som viruset gjort och det är den man inte är immun mot. Därför beräknar man att så många kommer insjukna.

Anaiah sa...

Och sedan, vad gäller den sarkastiska inställningen till att använda antibiotika och vaccin i överflöd så vill jag komma med en rättelse.

Vaccin och antibiotika fungerar på två väldigt olika sätt, de två går faktiskt inte att jämföra överhuvudtaget.

Antibiotika är bakteriedödande medel och man ska vara försiktig med att använda därför att bakterierna riskerar att utveckla resistans, något som redan lett till utvecklingen av en rad multiresistenta bakterier.

Vaccin fungerar på ett helt annat sätt. När man vaccineras så injiceras man med ett antal defekta virus/bakterier/parasiter som triggar kroppens immunförsvar (dessa vaccin kan också, hos en del, framkalla svag sjukdomskänsla - alltså "sjukdom light"). Genom att trigga kroppens immunförsvar bildas antikroppar mot det aktuella virus/bakterie/parasit som man önskar och detta i sig ökar inte risken för att sjukdomen blir resistent (snarare tvärt om då man håller ner antalet sjuka och sjukdomen då inte har fullt utlopp att härja runt och få chans att mutera lika snabbt som annars är risken).

Däremot så är risken att t ex A/H1N1 och liknande influensavirus utvecklar resistans mot antivirala medel (t ex Tamiflu och Relenza) större om många insjuknar och tvingas behandlas med dessa läkemedel. Därför är det bättre i långa loppet att vaccinera sig än att hoppas på att man får en mild vaccination och i värsta fall behandla väldigt många med antivirala medel.

Anaiah sa...

Alltså:

Vaccin får man INNAN man utsätts för det verkliga viruset - ingen resistensutveckning.

Antibiotika behandlas man med MEDAN bakterierna finns i kroppen - viss risk för resistensutveckling.