Min träningsblogg - Rund är också en form!

måndag 1 februari 2010

Gårdagens partiledardebatt.

Jag har aldrig känt mig särskilt attraherad av Vänsterpartiets politik, men jag måste erkänna att Lars Ohly kändes retoriskt vass igårdagens debatt. En lugn röst, ihop med faktabaserade argument gav en känsla av kunskap.

När alliansen började "försvara" sjukskrivningsfrågan förstod jag inte alls deras argument? Först fick man höra att de noga hade gjort förarbete och undersökt frågan innan reformen, för att i nästa andetag säga att man ska "kolla på det" och "ev. ändra på något annat". Dock ett plus i kanten till Reinfeldt som åtminstone erkände att både regeringen och Försäkringskassan kan ha gjort fel. Det är ju bara att hoppas att man nu verkligen tittar närmare på vad det är som har gått snett!

När det gäller frågan om skolpolitiken så måste jag ifrågasätta Jan Björklunds försvarstal. Att det är 20-30 års felaktig politik som gör att var 10:e elev idag får underkänt i ett eller flera kärnämnen. Att det t.o.m. fler om man ser till betyget totalt sett. Han säger även att om "hans" politik fortsätter att drivas, med betyg lägre ner i åldrarna så kommer det se bättre ut om ett tiotal år.

1. Om det nu varit så felaktigt i 20-30 år, hur kommer det sig att elever fram till de senaste 5 åren har klarat sig betydligt bättre? Det kan inte vara så att uppsägning av 1500 lärare och andra nedskärningar inom skolan orsakar dessa problem? När jag gick i lågstadiet för 20 år sen, hade vi extra/speciallärare i nästintill alla ämnen. Existerar sånt ens idag??

2. Varför skulle just betyg göra saken bättre? Han säger i nästa andetag att det viktiga är att få det skriftligt så man vet om man är på väg att få underkänt eller inte. Vad är det då för fel på de rödgrönas förslag med skriftliga omdömen och effektivare utvecklingssamtal? Att sätta betyg årskurs 1 är bara ett sätt att sätta ännu mer press på dagens barn och ungdomar!

Går man vidare till skattepolitiken så verkade partierna rörande överens utan (förmodligen) veta om det. De vill/kommer inte höja skatterna för vanliga arbetare (De som tjänar under 30.000 kr enligt Sahlin). Däremot vill oppositionen höja den för höginkomsttagare för att höja standarden på vård, barnomsorg och skola.
Där kan jag hålla med Sahlin: Vilken förälder bryr sig om 1.700 kr/mån om man har barngrupper i förskolan som överskrider 7-8 barn per lärare?!

Det är väl som vanligt i Sverige; egoismen flödar. Tjänar man 60.000 kr/mån så kan man absolut inte tänka sig att betala högre fastighets-/inkomstskatt för att dela med sig till undersköterskan som tjänar 15.000 kr/mån…



SvD, SvD, DN, DN, Ab

1 som har tyckt till:

elina sa...

Det är små barnkullar nu, i mitt barnbarns skola finns 12 elever på ettan medan några år sedan var det 25 och nästa år är det bara 7 obs ingen glesbygdsskola. Så är det överallt nästan. Så lärare blir övertaliga. Allt är inte vad det ser ut att vara - nedskärning.