Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 20 januari 2010

USA förstår inte sitt eget bästa.

I dagens SvD skriver man att president Obama jobbar i motvind och har förlorat i popularitet. Jag är egentligen inte förvånad, men ändå lite... Han är den bästa president de har haft sen Clinton! Att amerikanarna inte inser hur lyckligt lottade de är är egentligen bara tragiskt. De har äntligen en president som jobbar för FOLKET, att alla ska få lika bra vård osv. Fy, hemska värld....


Bara det faktum att de tidigare röstade fram en president som George W Bush säger en hel del om vilken slags ledare de egentligen vill ha (?)

16 som har tyckt till:

Måns sa...

Bush d.y. är vida överlägsen sin efterträdare. Han trodde på något, sade vad han trodde på och verkade där efter. Hans efterföljare tror inte på något, säger vad folket vill höra och gör inget.

Bästa i modern tid håller jag dock Bush d.ä.

Anonym sa...

Att han är den bästa presidenten sedan Clinton är väl inte så anmärkningsvärt (har bara varit en president emellan).
Det är synd att det inte tas upp någonstans varför så många amerikaner är emot sjukförsäkringen.

Mikael sa...

Ja, så synd att 250 miljoner amerikaner inte förstår sitt eget bästa. Tur att 9 miljoner svenskar (minus mig själv och en del andra fritänkare) finns som faktiskt VET amerikanernas bästa :-)

Anonym sa...

Vilket skitsnack! Hur vore det om du faktiskt backade upp det du skrev istället för att bara lämna svepande formuleringar där du sätter dig över alla amerikaners eget tänkande?

Nåja, det är ju ganska typiskt (s)venskt. Usch.

Bob sa...

Det faktum att så många svenskar står som frågetecken inför att amerikanerna valde (och valde om) George W. Bush visar tydligt att de inte har grepp om hur amerikanerna tänker.

En stor del av problemet bottnar i den svenska rapporteringen från USA, som alltför ofta är så vinklad att mottagaren aldrig får en riktig känsla för hur amerikanerna resonerar och hur de ser på sig själva och samhället. Därav förvåningen när amerikanerna fattar andra beslut än vad svenskarna skulle ha gjort.

Västgötskan sa...

Anonym (2):
Så du menar att på MIN blogg ska jag inte kunna skriva vad jag SJÄLV tycker?

Bob:
I så fall är problemet mer än utbrett. Obama är omåttligt populär världen över, inte bara i USA.

Bob sa...

Men nu är det ju knappast så att Sverige skulle vara representativt för resten av världen.

Svenskarnas självbild präglas av en föreställning om att vi lever i "Landet Lagom", när landet i själva verket befinner sig i en extrem.

Skulle motsvarande undersökningar genomföras i Sverige som dem om ställde George W. Bush mot Barack Obama i popularitet världen över så skulle Reinfeldt få oändligt mycket större stöd än Sahlin, trots att såväl Reinfeldts som Sahlins politik befinner sig rejält långt ut till vänster i en internationellt jämförelse.

Ska vi rätta oss efter det?

Nej, även Sverige ska få fortsätta att vara extremt, så länge medborgarna genom val visar att de vill ha det på det viset.

Bob sa...

Till saken hör ju även att Obama inte alls är omåttligt populär i USA. Hans opinionsstöd har ju rasat sedan han svors in för ett år sedan. Enligt Gallups mätningar tycker i dagsläget 50% av amerikanerna att han gör ett bra jobb, medan 40-45% tycker att han gör ett dåligt jobb. Motsvarande siffror för ett år sedan var 65-70% för och 10-15% mot. En riktig störtdykning, med andra ord, och långt ifrån en omåttlig popularitet.

Västgötskan sa...

Bob:
Felskrivet av mig. Det skulle naturligtvis stå "omåttligt populär världen över, inte bara i Sverige".

Måns sa...

Nu upplever inte jag att det är någon som ifrågasatt din rätt att skriva vad du känner på din egen blogg. Det som kommit upp är en uppmaning att underbygga dina ståndpunkter mera och inte bara skriva i svepande formuleringar.

Däremot håller jag med i sak om att man bör vara försiktig med att kommentera valresultat i andra demokratiska länder med att folket där inte vet sitt eget bästa. Folket har gjort sitt val och en majoritet röstat för en specifik kandidat. Folket har gjort sitt val, de anser att skattekostnaden för sjukvårdsprogrammet helt enkelt inte värt det man får. Att som utomstående säga att man inte delar den prioriteringen är en sak, att påstå att folket inte vet sitt eget bästa är något helt annat.

Västgötskan sa...

Måns:
Precis. De har gjort sitt val. Redan när Obamas valkampanj pågick tryckte han mycket på sjukvårdsfrågan. Om man som väljare då VÄLJER samma person, bör man väl vara insatt i vad man faktiskt väljer?

Johan sa...

Var ska man börja? I Sverige har alla "rätt" till sjukvård, vilket innebär att om min granne vill byta kön så måste jag betala för det. Priset för detta är att för ett hemskt magsår får du vänta i flera veckor att se en specialist och få vård, och för en magnetröntgen för illa ryggskott så blir det 5 månaders sjukskrivning i väntan på undersökningen.

Jag tycker det är farligt naivt och obildat att sitta i ett litet land på 9 miljoner som faller mer och mer i världsrankningen för varje år och läxa upp en supermakt för de inte är tillräckligt socialistiska.

USA är LÅNGT ifrån perfekt, men att sitta och tro att de borde bli som oss är ett skämt. Kanske dags att ta itu med 500 000 förtidspensionärer, sjukpensionärer, vårdköer, självmord, våldtäkter & annan brottslighet, Europas högsta ungdomsarbetslöshet, alkoholmissbruk, usel omsorg för gamla, och tusen andra problem innan vi hyttar med pekfingret.

Anonym sa...

85-90% av Amerikaner vet att de har verldens besta sjukvard. De vill inte ha nobamas kommunistiska socialskitvard som ni har i sverige. Fattar ni inte det?

Västgötskan sa...

Johan:
Svenska systemet är inte perfekt, absolut inte! Men tycker du att det räcker med att (som anonym) skriver 85-90 % har bra sjukvård? (Vilket delvis betalas i privata sjukvårdsförsäkringar för de som har råd).

Det är ren egoism att man missunnar de resterande 15 % en bra (bättre) sjukvård!

Gurtah sa...

Det roligaste med hela den här diskussionen är att alla skriver "Amerikaner tycker", "Amerikaner vet" eller "Amerikaner bla bla bla....".
Amerikanerna i söder tycker ju precis som de i norr och de i väster precis som de i öster....
Jag tycker att Obama är en karismatisk person som blir väldigt intressant att följa. Det är först om ett par år som vi kan säga om han gjort ett bra eller dåligt jobb. Han är för förändring, utveckling och vågar gå emot starka grupper. Det gillar jag. Sedan får vi som sagt se om han gör det på rätt sätt och lyckas sy ihop det i sista ändan. Jag hoppas att han lyckas och snäpper många besservisser på näsan. :-D

Anonym sa...

Kanske är väljarna i Massachussetts
i bättre ställning att veta vad sjukförsäkringen innebär. Den är redan införd där.